
Jaką kawę wybrać do ekspresu?
Kiedy szukamy idealnej kawy dla siebie warto na początku zadać sobie pytanie w jaki sposób będziemy ową kawę przyrządzać. Od tego pytania bardzo dużo zależy. Dlaczego? Dlatego, że kawy różnią się od siebie nie tylko jakością ziarna, ale również sposobem prażenia, co bezpośrednio wiąże się z jej późniejszym smakiem (w zależności od metody przyrządzenia).
Kawa do ekspresów i alternatywnych metod parzenia
Kawy do ekspresu ciśnieniowego, to nie te same gatunki czy mieszanki, których używamy do zwykłego zalewania w szklance/kubku czy do ekspresów przelewowych. Kawy do przelewów wypala się z reguły dość szybko i w wysokiej temperaturze. Kawy do ekspresów ciśnieniowych i alternatywnych metod parzenia to dość jasne wypalanie, co sprawia, że są one delikatne w smaku. Wyczuwalne są też nuty charakterystyczne dla danego rodzaju ziaren. Mieszanki do espresso, z kolei, wypala się dłużej w temperaturze około 230 stopni. Mają one inny kolor oraz smak po zaparzeniu kawy.
Jakość i świeżość parzonej kawy
Są to dwa czynniki wpływające na odczuwany przez nas smak i zadowolenie z kawy. Nie warto więc kupować najtańszych sklepowych kaw, których pochodzenia do końca nie znamy. Jeśli zależy nam na jakości kawy, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na datę wypalenia kawy. Ta informacja jest kluczowa. Większość producentów kawy na swoich opakowaniach podaje datę palenia oraz datę przydatności do spożycia. Data palenia może być krótsza lub dłuższa. Jeśli zależy nam na jakości powinniśmy wybierać kawę wypalaną maksymalnie kilka miesięcy wstecz. Jakość kawy zależy również od regionu z którego pochodzi, metody obróbki ziaren, ale i samego gatunku kawy. Kawa arabica to najszlachetniejszy gatunek kawy. Wiele krajów posiada również jej wyjątkowe odmiany. Ziarno arabiki ma 60% więcej olejków zapachowych niż robusty, dlatego espresso będzie oleiste i bardziej aromatyczne. Robusta z kolei jest najbardziej rozpowszechniona, najmniej wymagająca i jest niezbyt wykwintnym gatunkiem kawy. Będzie ona bardziej gorzka w smaku niż kawa arabica, jednak zawierać będzie więcej kofeiny. Napar z mieszanek z robustą będzie gęstszy i intensywniejszy w smaku. A w przypadku przewagi robusty pianka jest bardzo gęsta, a sam napar mniej oleisty, gorzkawy, a nawet mdły.
Joanna

Samozwańcza specjalistka od kawy wszelakiej! Nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka gorącej kawy pod ręką. Lubi pisać i dzielić się przemyśleniami. Ma nadzieję, że kogoś one zainteresują :)