Skip to content
  • Pozostałe
  • Ciekawostki
  • Typy kawy
  • Urządzenia i akcesoria
Extra Kawa
  • Pozostałe
  • Ciekawostki
  • Typy kawy
  • Urządzenia i akcesoria

Pochodzenie kawy a jej smak

20 kwietnia 2020

Szukając odpowiedniej dla siebie kawy trafiamy na różne jej warianty. Początkowo pijemy taką, do jakiej byliśmy przyzwyczajeni; takiej jaką podaje nam rodzina czy znajomi. Z czasem jednak, jeśli pijemy jej dużo zaczynamy eksperymentować i szukać swojego ulubionego smaku. Pojawia się wybór: kawa arabica, robustą a jej mieszankami i odkrywamy, że czynników wpływających na smak jest całe mnóstwo!

Kraj pochodzenia

Kenia

Pochodząca z tamtejszych obszarów kawa będzie miała silny, wyrazisty smak, przypominający nieco smak wina. Kawę z będzie charakteryzował również owocowy aromat.Tutaj również znajdziemy idealną równowagę między kwasowością a mocą kawy.

Kolumbia i Brazylia

Ze względu na klimat i duże nasłonecznienie możliwe są całoroczne zbiory. Kolumbia to region, który daje kawy kremowe i jedwabiste. Wyczuć możemy również owocowe i czasem lekko kwaskowe nuty, ale i lekką nutę pikanterii pochodzącej z przypraw. Brazylia z kolei to prawdziwe kawowe imperium. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych regionów na kawowej mapie. Kawa posiada nuty orzechowo-czekoladowe, jest goryczkowa, a także lekko kwasowa. Znajdziemy tu smaki żółtych owoców, a także posmak kakao. Prawdziwa uczta dla zmysłów. Pamiętajmy, że jeśli szukamy delikatniejszej kawy, mniej gorzkiej oraz bardziej aromatycznej kawa arabica powinna być naszym pierwszym wyborem. Jeśli jednak zależy nam na większej ilości kofeiny, ale zdecydowanie bardziej gorzkiej. Pośrednim rozwiązaniem może więc być odpowiednia mieszanka.

Etiopia

Tu znajdziemy całą gamę różnorodności aromatów. Metoda uprawiania kawy nie zmieniła się tam od tysiącleci! Pochodzące z tych regionów kawy są bardzo delikatne, posiadają mocno owocowy oraz kwasowy aromat, są również kwiatowe. Kawy te dają słodycz połączoną z kwasowością a przygotowane metodami przelewowymi dają herbaciany i delikatny napar.

Tagi: Brazylia, kawowe imperium, pochodzenie kawy

Joanna

Joanna

Samozwańcza specjalistka od kawy wszelakiej! Nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka gorącej kawy pod ręką. Lubi pisać i dzielić się przemyśleniami. Ma nadzieję, że kogoś one zainteresują :)

Ostatnie wpisy

  • Kubek termiczny – Twój sposób na kawę na wynos
  • Kawiarka – sposób na doskonałą kawę
  • Kawa bez kofeiny? Sprawdzamy działanie!
  • Kawa rozpuszczalna czy sypana?
  • Domowe zastosowanie kawowych fusów
  • Kawowy savoir-vivre

Tagi

arabica Brazylia cappuccino chłodzenie drzemka espresso fusy jasno palona kawa arabica kawa a zdrowie kawa bezkofeinowa kawa do ekspresu kawa mielona kawa na wynos kawa robusta kawa rozpuszczalna kawa w słoju kawiarka kawowe imperium kofeina kubek termiczny młynek do kawy młynek elektryczny młynek ręczny pakowanie palenie kawy parzenie kawy pochodzenie kawy przechowywanie kawy robusta typy kawy utlenianie wykorzystanie zapach kawy świeżo mielona
Logo made by DesignEvo free logo creator

Copyright Extra Kawa 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress