Skip to content
  • Pozostałe
  • Ciekawostki
  • Typy kawy
  • Urządzenia i akcesoria
Extra Kawa
  • Pozostałe
  • Ciekawostki
  • Typy kawy
  • Urządzenia i akcesoria

Proces palenia kawy

23 kwietnia 2020

Bardzo często nie zastanawiamy się co takiego działo się z kawą zanim trafiła na sklepowe półki. Jednak czasami warto, ponieważ sama historia jest niezwykle ciekawa, a jej przebieg wpływa na to, jaki smak odnajdziemy w naszym kubku po jej przyrządzeniu.

Niezależnie od tego czy lubimy kawę słodką, czy goryczkową; czy będzie to kawa arabica czy robusta historia będzie taka sama.

Od zebrania do podróży

Oczywistym, choć nie dla wszystkich, jest fakt, że owoce kawy rosną na drzewach. Bardzo często pochodzą one również z bardzo odległych plantacji, jak na przykład Australia czy Afryka. To tam następują zbiory. Wszystkie czynniki występujące na miejscu wpływają na jej smak. Kawa na plantacjach zbierana jest ręcznie, a później wysyłana jest w daleką podróż do swojego docelowego miejsca obróbki.

Palenie kawy

Do palarni przyjeżdżają zielone, surowe ziarna kawy – mają lekko ziemisty zapach. Odpowiednia jej obróbka wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia, dlatego takim procesem zajmować się może nie każdy. Kawa po przybyciu w workach jest segregowana i umieszczana w specjalnym piecu, w którym temperatura dochodzi nawet do 250 stopni. Ziarna wypala się od kilku do kilkunastu minut – w zależności od rodzaju i od tego jaki stopień wypalenia danego ziarna chcemy otrzymać. To w trakcie tego procesu ziarna zdobywają swój aromat, kwasowość i goryczkę.

Chłodzenie i pakowanie

Ziarna nie stygną samodzielnie – w normalnych warunkach zajęłoby to mnóstwo czasu, a ziarna straciłyby swoje właściwości. Jest to więc robione w specjalny sposób na schłodzonej tacy. Tu pod wpływem napływającego powietrza ziarna stygną – oczywiście dużo szybciej. Później odbywa się również proces odgazowania – ziarna powinny zostać pozbawione jak największej ilości dwutlenku węgla. Dzieje się to, kiedy przebywają w specjalnych, przewiewnych koszach. Po tym następuje proces pakowania. Niezależnie czy to kawa arabica czy robusta warto zwrócić uwagę na opakowanie. Odpowiednie to takie, które wypuszcza dwutlenek węgla, ale nie pozwala powietrzu dojść do środka.

Tagi: chłodzenie, pakowanie, palenie kawy

Joanna

Joanna

Samozwańcza specjalistka od kawy wszelakiej! Nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kubka gorącej kawy pod ręką. Lubi pisać i dzielić się przemyśleniami. Ma nadzieję, że kogoś one zainteresują :)

Ostatnie wpisy

  • Kubek termiczny – Twój sposób na kawę na wynos
  • Kawiarka – sposób na doskonałą kawę
  • Kawa bez kofeiny? Sprawdzamy działanie!
  • Kawa rozpuszczalna czy sypana?
  • Domowe zastosowanie kawowych fusów
  • Kawowy savoir-vivre

Tagi

arabica Brazylia cappuccino chłodzenie drzemka espresso fusy jasno palona kawa arabica kawa a zdrowie kawa bezkofeinowa kawa do ekspresu kawa mielona kawa na wynos kawa robusta kawa rozpuszczalna kawa w słoju kawiarka kawowe imperium kofeina kubek termiczny młynek do kawy młynek elektryczny młynek ręczny pakowanie palenie kawy parzenie kawy pochodzenie kawy przechowywanie kawy robusta typy kawy utlenianie wykorzystanie zapach kawy świeżo mielona
Logo made by DesignEvo free logo creator

Copyright Extra Kawa 2021 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress